top of page

Waarom pilates goed voor je is

Wat is pilates?

Pilates is een goed fitnessysteem waarmee je jouw kracht, flexibiliteit en balans verbetert. Het is een effectieve workout die de lichaamsstructuur terug brengt in zijn natuurlijke evenwicht, waardoor de organen efficiënter kunnen werken. Elke beweging die je maakt, begint bij de kern van je lichaam. Je versterkt je rompstabiliteit, een korset van spieren rondom je rug, buik en bekken. Deze spieren ondersteunen je wervelkolom en de schoudergordel en zorgen voor een goede houding.

Spierketentraining.

Pilates valt dus onder romp stabiliteit training. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat delen van de wervelkolom gecombineerd bewegen. Alle onderdelen van de wervelkolom bewegen gekoppeld ten opzichte van de onderliggende wervel. Deze feiten sluiten aan op het idee dat mensen, om het hele lichaam te trainen, ook juist diepliggende spieren rond de wervelkolom moeten trainen.

Tijdens de pilates training werken we met spierketen training. Spierketens lopen gekruist door het lichaam en verbinden de armspieren met de beenspieren via je romp. Bij keten training zullen de zwakste spieren harder moeten werken dan de sterkere spieren. Hierdoor zet je dus ook de diepliggende spieren aan het werk. Door te werken met spierketens train je je zwakste schakel. Veel andere fitnessystemen zijn meer gericht op isolatietraining. Hierbij ligt het accent juist op één bepaalde spiergroep. Door te werken met spierketen training in plaats van isolatietraining train je het lichaam ook voor ADL (Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen). Misschien wel het belangrijkste doel van elke training. Spierketens zijn dus functioneler om te trainen dan geïsoleerde spieren.

Controle.

Bij de pilates methode draait het om concentratie en bewuste ademhaling. Elke beweging word zeer precies uitgevoerd. Lichaam en geest zijn daarbij voortdurend met elkaar in contact en wisselen onderling informatie uit. Pilates noemde zijn methode 'the art of controllogy'. Hij geloofde sterk in het principe dat je met je geest controle kunt krijgen over het functioneren van het lichaam. Tijdens de oefeningen kun je hier goed mee spelen door bijvoorbeeld te wisselen van tempo en aandacht. Mijn ervaring hiermee is dat leerlingen na enige tijd veel meer controle krijgen over hun lichaam en de verschillende spieren. Daarnaast leert het je dat snelheid niet altijd efficiënt is. Soms is het beter om een oefening aandachtig en geconcentreerd uit te voeren in plaats van haastig en snel. Zo werkt het eigenlijk in het dagelijks leven ook!


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page